Velkommen høst

Velkommen høst med dine varme nydelige farger i gult, rødt og oransje. Velkommen høst med den klare herlige luften og kvelder med deilige duse solnedganger. Velkommen høst med nye mål, intensjoner og handlingsplaner. Velkommen høst med lov til å være inne og bare kose seg under pledd, med en kopp te og en god bok. Velkommen høst med høsting, sylting og plukke et eple som niste på veg til jobb.

Jeg kunne fortsatt, og jeg merker at gleden over høsten kommer mens jeg skriver. Jeg legger merke til høst på nytt . En vakker periode mellom sommer og vinter hvor naturen trekker seg tilbake for rett og slett å hvile. 

Vi er heldige her nordpå som kan nyter fire årstider, med markante forskjeller. "Kanskje livet blir rikere?", tenker jeg. Iallefall hvis jeg lever her og nå og er observant på å nyte den årstiden vi er i. Ikke sørge for lenge etter sommeren, ikke kun vente på neste sommer, men være og leve mer her og nå. Hver årstid sin sjarme som man sier.

Så skal det sies at høstdepresjon er en helt reell sak. Føle melankoli og trishet når dagene blir mørkere. – Lysere dager og mer sol gir oss mer energi og mindre tretthet. Det kommer av at lyset virker blokkerende på melatonin, som er søvnhormonet i kroppen vår. Det gir oss mer overskudd i hverdagen, forklarer Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, professor i helse­vitenskap og rektor ved Høgskolen i Østfold (kilde klikk.no).

Så er det motsattte også tilfelle med høsten. Så kanskje vi skal ta litt ekstra godt vare på oss selv når vi nå går mot mørkere tider? Prøve å kompensere for gradvis mindre lys ved å pleie oss selv med kjærlighet og omsorg. Planlegge dagen slik at vi får nyte det lyset som er og spørre oss selv: "Hva er det jeg elsker å gjøre? Hva er det som gir meg energi?  Hva kan jeg gjøre mer av for å kompensere for mindre lys? Kanskje det er å begynne med en hobby som du har tenkt på en stund? Dra til biblioteket og låne en haug med bøker du har hatt lyst til å lese? Kjøpe en fristende kokebok og lage de rettene som kaller på deg? Starte på treningssenter og bli kjempefornøyd med deg selv for bare å gjøre det, eller planlegge å gå tur med en venninne en til to ganger i uken? Starte å bade ute en gang i uken og se hvor mange uker du klarer det?

Det siste gjorde jeg for tre år siden og har fortsatt. Det er få ting som gir meg flere lykke-endorfiner enn akkurat det. Jogge, så bade en gang i uken gjennom hele året. Da blir jeg akkurat som et barn igjen som hviner av fryd og overskudd. 

Ta godt vare på deg selv og ha en en deilig høst🍃🍂

🤎fra Ingeborg

 

Kilde bilde Laurice Manaligo / Unsplash